2013-02-25 17:34:52• hírek • Kocsis Zoltán

Az alkotmánybíróságot támadja

A román alkotmánybíróság az elmúlt öt évben illegálisan működik, jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Dan Burulea. A CNSLR - Testvériség szakszervezeti tömörülés szatmári vezetője felszólítja valamennyi társadalmi kategória képviselőjét, nyíltan és bátran tegyen javaslatokat az idén módosítani szándékozott alkotmánnyal kapcsolatban.

„Figyelembe véve a felkészületlen politikai osztályt, amely kész eladni minket a külföldi érdekeket képviselőknek, a szocio-politikai helyzet folyamatos mesterséges változásait, a politikai kultúra egyre alacsonyodó szintjét... felszólítok minden társadalmi kategóriát és a politikai szereplőket, hozzanak létre egy minél szélesebb fórumot, amely segítségével az emberek javaslatokat tehetnek az alkotmánymódosítás őt érintő kérdéseiben", mondta Burulea.

Szerinte az új alkotmány legfontosabb pontjai szerepelnie kell a nemzetállam fogalmának újradefiniálása, a területi közigazgatás átszervezése, az állami hatalmi ágak megerősítése és egymástól való szétválasztása, a helyi közigazgatási autonómia tisztázása, a kormányzati, közigazgatási, igazságszolgáltatási felelősség megfogalmazása.

Burulea elfogadhatatlannak tarja, hogy az alkotmánybíróság és a nép ügyvédje nem az emberek, hanem a hatalmon lévő politikai elit érdekeit képviselik, mivel előbbi tagjait, utóbbinak vezetői politikai úton nevezik ki - versenyvizsga nélkül.

Mi több, a szakszervezeti vezető nem kevesebbet állít, minthogy az alkotmánybíróság az elmúlt öt évben jogellenesen működött, mivel elnöke, Augustin Zegrean második fokú fogyatékkal él. Márpedig a törvény kimondja, ilyen esetben az érintett munkaképtelennek minősül. „Hosszas levelezés és kérvények sora után kiderült, hogy Zegrean 2007-ben kapta meg a második fokú fogyatékosságot igazoló minősítést. Mivel ez a minősítés teljes fokú munkaképtelenséget jelent, Zegreannak hat hónapon belül le kellett volna mondania".

A dolog érdekessége, hogy a törvény kimondja: minden bírói döntés megtámadható, ha a bírói testület valamely tagja nem kompatibilis. Márpedig ezek szerint Zegrean „munkaképtelenként működik több, mint öt éve"....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: